Kamuoyunda Instagram ve Roblox yasakları tartışılırken Diyanet’in bilişim şirketi kurduğu ortaya çıktı

Türkiye Wattpadd, Instagram ve Roblox yasaklarını ve TikTok’un kapatılıp kapatılmayacağını tartışırken; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye Diyanet Vakfı üzerinden bilişim ve Ar-Ge şirketi kurduğu ve şirketin her türlü platform için internet ve mobil uygulamalar geliştirerek; çeşitli programlama dillerinde yazılım, program, oyun gibi içerikler üretmeyi planladığı ortaya çıktı.

Önce sulh ceza hakimliklerinin kararı ile Türkiye, bir süre sonra yeniden sosyal medya yasaklarını tartışmaya başladı. Wattpadd ve Instagram’a erişimin engellenmesinin ardından TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Milletimiz TikTok’un kapatılmasını istiyor” açıklamasını yaptı.

Kısa Dalga’dan Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Türkiye YouTube, Wikipedia ve Twitter’e yönelik engelleme kararlarından yıllar sonra yeniden sosyal medya yasaklarını tartışırken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir süre önce bir bilişim şirketi kurduğu ortaya çıktı.

14 Şubat 2023’te kurulan şirketin adı CMIT Bilişim ve ARGE Anonim Şirketi. Şirketin kurucusu Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulan TDV Eğitim Yatırım Anonim Şirketi. Şirketin kuruluş sermayesi 2 milyon lira.

Şirket kuruluşundan yaklaşık iki ay sonra Ankara OSTİM Teknopark’ta bir de şube açtı. Şirketin merkezi ise Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde.

NFT, token, coin endüstrileri için yazılım

Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki kuruluş ilanına göre, şirket şu faaliyetleri yürütecek:

Bulut bilişim sistemlerinin kurulumu, yapılandırılması.

Blok Zinciri (Blockchain) hizmetleri alanında her türlü altyapı, sistem, servis, hizmet, ürün, yazılım geliştirmek, almak, satmak, işbirliği yapmak ve yurtiçi, yurtdışı ticaretini yapmak.

Bilgi teknolojileri ve web 3.0 blockchain dünyasında danışmanlık ve eğitim projeleri yapmak; NFT, token, coin endüstrileri için yazılım alanında faaliyetler de bulunmak. Gelişen internet teknolojileri, oyun ve animasyon çalışmaları, avatar karakterleri alanında her türlü çalışmayı yapmak.

Teknoloji alanında çalışmalar yürüten her türlü şirkete ortak olmak, ortaklaşa proje yürütmek ve ticaret yapmak.

Metaverse gibi sanal evrenler geliştirmek

Metaverse gibi sanal evrenler ile ilgili her türlü altyapı, sistem, servis, ürün, yazılım, danışmanlık, tasarım… Sanal evrenler üzerinden yapılacak her türlü satış, pazarlama, habercilik, animasyon hizmetlerini geliştirmek, almak, satmak…

Oyun, eğlence, gösteri, sosyal ağlar, toplantı gibi sanal dünya ve gerçeği eş zamanlı olarak deneyimleyebilen dijital sistemler geliştirmek.

Her türlü platform için internet ve mobil uygulamalar geliştirmek. Bu uygulamaları internet ve mobil ağ üzerinden satmak.

Çeşitli programlama dillerinde yazılım, program, oyun gibi içerikler üreterek nihai tüketicilere veya yayıncılar ile anlaşarak yurtiçi ve yurtdışına satmak.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir