Marmara Üniversitesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda “Engelleri Aşanlar Ödül Töreni ve Söyleşi” Gerçekleştirildi
Marmara Üniversitesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel “Engelleri Aşanlar Ödül Töreni ve Söyleşi” düzenlendi. Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Öğr. Gör. Zuhal Özgenç Pek ve Prof. Dr. Ali Murat Kırık öncülüğünde gerçekleşen törende, Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı Turan Hançerli, Galatasaraylı engelli yetenek avcısı Emre Utkucan, engelli milletvekili Serkan Bayram, ilk otizmli radyocu Muhammed Emirhan Güngör, engelli TEDx konuşmacısı Cem Robert Osborn, dünyanın ilk kadın ralli pilotu Kübra Denizci Keskin, Türkiye’nin ilk engelli kadın muhabiri Gökçe Tümer, radyo ve televizyon programcısı Haluk Kesim, paralimpik atlet Barış Telli, Down sendromlu eski milli jimnastikçi Berk Can Bulat ve radyo programcısı Ayhan Aktaş, rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’tan ödül aldı.
Ödül töreninin ardından “Anlatılarla Güçlenmek: Medyada Kapsayıcı Temsil” başlığıyla Gökçe Tümer ve Haluk Kesim ile söyleşi yapıldı.
Etkinlik Hakkında Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Zuhal Özgenç Pek’ten Açıklamalar
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü’nde sadece Marmara Üniversitesi’ndeki engelli öğrencilerin hak temelli eğitim almalarını sağlamakla kalmayıp, topluma daha geniş bir katkı sunmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu etkinlikte özellikle Yeni Medya Öğrenci Kulübü’nün yer almasının amacı, medyanın kapsayıcı bir anlayışla engelli bireylerin temsilinde üstlenmesi gereken önemli rolü vurgulamaktı. Etkinliğin bir bölümünde ise başarılara imza atmış, hatta bazı alanlarda ilkleri başarmış engelli kişilere ödülleri de takdim edildi.
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, farklı engel gruplarının sorunlarını ele almak, çözüm önerileri geliştirmek ve bu önerileri ilgili kamu kurumlarına ileterek somut adımlar atılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir. Medyanın engelli bireylerin temsili konusunda kritik rolü olduğu vurgulanmış ve bu doğrultuda yapılan çalışmaların önemi üzerinde durulmuştur.
Bu etkinlik sayesinde, engelli bireylerin hayatın her alanında aktif roller üstlenebilecekleri vurgulanarak, medyanın bu konudaki katkılarına dikkat çekilmiştir. Medyanın kapsayıcı bir şekilde engelli bireyleri temsil etmesi, toplumdaki bilinç düzeyini artırarak, saygı kültürünün yaygınlaşmasına önemli bir katkı sağlayacaktır.